marți, 18 mai 2021

Duminica Mironositelor - Ziua femeii crestine

 

"Femeile mironosiţe au venit cu miruri,cu care voiau să-L ţină pe El departe de stricăciune,pe Cel care păstrează cerurile de şubreziciune,şi cu care ele doreau să-L ungă pe Cel de la care cerurile îşi iau mireasma!
O,Doamne Preaînmiresmate,singura mireasmă a fiinţei omeneşti şi a istoriei omeneşti;cât de minunat ai răsplătit Tu aceste suflete cinstite şi credincioase care nu Te-au uitat pe Tine mort în mormântul Tău!Tu le-ai făcut pe femeile mironosiţe vestitoarele veştii Învierii şi slavei Tale! Ele nu Ţi-au uns cu mir trupul Tău cel mort,dar Tu le-ai uns sufletele lor vii cu uleiul bucuriei. Cei care plângeau mortul au ajuns rândunelele unei primăveri noi. Cei care au plâns la mormântul Tău au ajuns sfinţi în Împărăţia Ta cea cerească.
Cu rugăciunile lor,Dumnezeule Cel înviat,miluieşte-ne şi mântuieşte-ne pe noi,ca să Te slăvim pe Tine,dimpreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh – Treimea Cea deofiinţă şi nedespărţită,acum şi pururea,şi-n vecii vecilor. Amin."
Sfantul Nicolae Velimirovici

"Societatea noastră civilizată a adus drepturile femeii,dar Domnul Iisus a adus respectul ei.
Hristos a vindecat femei: pe soacra lui Petru,pe femeia gârbovă,pe cea cu scurgere de sânge. A lăudat pe văduva care dăduse doi bănuţi la Templu. A ascultat rugăciunea cananeencei pentru fiica ei. A vorbit la fântâna lui Iacov cu femeia samarineancă,ce a devenit mai apoi muceniţă.
Pe drumul Golgotei,Hristos mergea zdrobit sub povara crucii. Maica Sa şi Maria Magdalena Il urmau îndeaproape. Veronica I-a întins năframa ca să-Şi şteargă fruntea. Nici o femeie nu L-a trădat pe Domnul Iisus. Iuda L-a vândut. Petru s-a lepădat de El în noaptea când a fost prins. Toma s-a îndoit de Inviere. Femeile nu s-au îndoit, n-au fugit,nu L-au părăsit pe drumul Golgotei. Ele I-au uns trupul. Ele L-au plâns şi L-au aşezat în Mormânt. Lor Li s-a arătat întâi şi ele au vestit primele scularea Lui din morţi."
Parintele Constantin Sarbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu