joi, 1 octombrie 2020

Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august.Este zi de post, indiferent de ziua saptamanii in care cade. Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul incheie sirul sarbatorilor din anul bisericesc.
" Biserica ne indeamna sa postim in aceasta zi pentru a fi asemanatori lui Ioan care si-a petrecut viata in post si rugaciune.
Totodata ne cheama sa postim pentru a nu urma lui Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul: "In tot chipul se cuvine sa fim noi in aceasta zi cu intristare si mahnire, si nu a avea placerea pantecelui, pentru viata cea infranata a sfantului si pentru varsarea lui de sange, cea prin necurata ucidere de catre Irod. Caci capul Inaintemergatorului a fost taiat la ospat din cauza jocurilor desfranatei dansatoare si din cauza imbuibarii pantecelui si junghierii si varsarii de sange de diferite vietati; iar noua nu se cuvine a manca nici una din aceste vietati, ca sa nu ne aratam a urma imbuibarilor lui Irod" (Minei pe August)."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu